
Liefde voor racen komt samen in een simulator
HOOGEVEEN – Het is even geleden, maar eindelijk ben ik voor een interview weer op locatie. En dat is een geluk, helemaal bij dit bedrijf. Want stiekem hoop ik de racesimulator te mogen proberen. Op het moment dat ik de auto uitstap, stapt Martijn van der Woord, eigenaar van Build4Performance, ook uit zijn auto. Top timing! Martijn neemt me mee naar binnen en direct kijk ik mijn ogen uit. Er staan allemaal racesimulators klaar. In het midden van de showroom neem ik plaats voor het interview. Wat een gave locatie!
Het ontstaan van Build4Performance
Build4Performance ontwikkelt en verkoopt racesimulators. Een bijzondere tak van sport! De naam Build4Performance bestaat sinds 2020, maar de ideeën en het bedrijf begonnen al even terug. In 2004 maakte Martijn een bijzondere carrièreswitch: van het Korps Mariniers naar een verkoopfunctie bij computerzaak Vobis. Martijn: “Toen ik de kans kreeg om Vobis over te nemen heb ik dit gelijk gedaan en is dit in 2009 gelukt. Daarna heb ik mijn passie voor racen, de ICT-kennis en ideeën om een simulator te ontwikkelen gecombineerd. Zo ontstonden de eerste simulators en het bedrijf.” Tot op heden is Martijn nog steeds eigenaar van de computerzaak en combineert hij dit met Build4Performance.
“Het was mooi om te zien dat de autosport een flinke impuls kreeg, nadat Max liet zien wat hij kan bereiken.”
Liefde voor races
Build4Performance is ontstaan uit pure liefde voor de autosport. Het racen en kennis van de techniek zat er bij Martijn al vroeg in. “Toen ik jong was racete ik op mijn Puch in Zuidwolde tussen de weilanden door. Het knutselen aan mijn Puch ruilde ik al snel in voor het klussen aan iets met vier wielen”, vertelt Martijn. De affectie met racen, autosport en Formule 1 was er dan ook altijd. Martijn: “Toen ik zeven jaar geleden begon met het bouwen van onze eerste eigen GT-simulator, had ik niet durven dromen dat het zo’n succes zou worden.”
Simulator in Formule 1 Café en op Koningsdag
In 2019 nodigde Martijn voormalig autocoureur Robert Doornbos uit om eens te rijden in zijn zelfgebouwde simulator. Robert was enthousiast en zorgde er mede voor dat de simulator van Martijn in het tv-programma Formule 1 Café kwam. Een groot succes! Sinds maart 2020 is een simulator van Build4Performance elke vrijdagavond live te zien op Ziggo Sport tijdens het F1 Café en op de zondag tijdens de F1 voorbeschouwing.
Ook op Koningsdag 2021 hebben de drie prinsessen en de Koning in de F1 simulator geracet van Build4Performance. “Bij ons kwamen er gelijk allerlei ideeën. Zo hebben we de auto’s de kleuren rood, wit en blauw gegeven en het circuit waar ze op gingen rijden in Zandvoort een Koningsdag uitstraling gegeven. Het was een unieke ervaring, wat veel publiciteit heeft opgeleverd”, vertelt Martijn.
‘Ik heb iets met deze regio’
Van Hoogeveen naar Dubai, Florida en Curaçao. De simulators van Build4Performance gaan de hele wereld over. Maar waarom dan Hoogeveen als standplaats? Martijn geeft aan: “Ik heb iets met deze regio. Ik woon hier, heb mijn computerwinkel hier en voel niet de druk om het bedrijf elders in het land te moeten vestigen. Mijn klanten zijn bereid om te reizen voor iets wat ze zo graag willen.” Daarbij werkt Build4Performance ook samen met bedrijven uit de regio. Martijn: “Python in Zuidwolde tekent de simulators technisch uit en denkt mee met het productieproces, Garage en Autobedrijf Jansen maakt bijvoorbeeld de kuipstoelen. PH Poedercoating zorg daarnaast weer voor het de juiste kleur van het frame. Die connectie met de regio is mooi.”
Van luxe naar betaalbaar product
Build4Performace levert voor het grootste deel aan particuliere klanten die wel wat geld te besteden hebben. Want de motion simulators liggen in een hogere prijsklasse. Máár, vertelt Martijn: “Er is goed nieuws. We hebben een nieuw frame bedacht, zodat we ook de meer de reguliere markt kunnen bedienen. Rond de 2500 euro kan je straks een eigen simulator aanschaffen.”
Simulaties voor de omgeving
Martijn kijkt uit naar de toekomst van Build4Performance: “Er liggen diverse plannen klaar om de techniek meer ‘self-supported’ te maken. Ook wil ik de simulators uitbreiden naar andere sectoren. Zo staat er bijvoorbeeld op een school in Hoogeveen al een simulator van een graafmachine. Een ander idee is, dat we de zorg kant willen opzoeken. Wanneer je in een simulator zit, gebruik je bewust en onbewust heel veel spieren in je lichaam. Dit zou dan weer een onderdeel kunnen worden van fysiotherapie. En zo zijn er nog eindeloos veel mogelijkheden!”
Bron: dutchtechzone