‘Om te racen hoef je geen dikke bak onder je kont te hebben’

‘Om te racen hoef je geen dikke bak onder je kont te hebben’

ZANDVOORT Als klein jongetje was de grote passie van Niels Roodenburg al racen en zodra het even kon stapte hij op de fiets om naar het circuit te rijden en daar te vertoeven. Dat was niet ver, want hij woonde in Heemstede. Nu is zijn grote liefhebberij nog steeds racen en heeft hij er zijn brood van gemaakt. Zelf racen doet hij niet maar samen met zijn compagnons heeft hij een prachtig bedrijf neergezet, dat alleen maar aan het groeien is. Racesquare: de ultieme race experience, waarbij de deelnemers in een racesimulator stappen en over de mooiste Formule 1 circuits ter wereld scheuren. Een van de vestigingen zit op het circuit van Zandvoort, maar verder zijn er nog vestigingen in Alkmaar, Utrecht, Rotterdam en Zwolle.

SIM RACEN “We werken met een fantastisch team aan dit nieuwe concept. Toen we met elkaar in contact kwamen, kwam al snel onze passie voor leisure concepten en de groeiende populariteit van Formule 1 ter sprake. We bedachten een concept om mensen met dezelfde passie kennis te laten maken met racen. Het uitgangspunt daarbij is dat je geen ervaring of dikke bak onder je kont hoeft te hebben”, zo vertelt Roodenburg, die in het verleden veel ervaring opdeed bij de Formule 1 campagne van Ziggo Sport, waar ook al veel werd gedaan met sim racen. “Als je alles op de goede manier instelt is het voor iedereen leuk om te doen. Je hoeft geen race of game ervaring te hebben. Je stapt in de sim en wordt stap voor stap begeleidt tot je het zonder problemen vol gas tijdens de race tegen negentien andere rijders opneemt.” 

Bij Racesquare is men een gezellig dagje uit. Alles kan verzorgd worden, van hapjes en drankjes tot volwaardige arrangementen en live de races kijken. “We mikken op bedrijfsuitjes, vriendengroepen, familiedagjes, maar mensen kunnen ook individueel terecht. In een uur doorloop je een heel Grand Prix weekend inclusief vrije training, kwalificatie en race. Tijdens de race word je begeleid door een Marshall, die verslag doet, hulp biedt en voor de licht- en rookeffecten zorgt. De deelnemers kunnen tijdens de race ook met elkaar praten”.

De eerste vestiging zou in maart 2020 worden geopend in Utrecht. “We wilden net open toen corona uitbrak. Geen ideale start, maar toen de mensen weer mochten komen vonden ze het super tof en was het volle bak”. In Utrecht staan maar liefst zestig simulatoren. “We hebben die ingedeeld in drie grids met elk 20 sims, waarop je net als met een echte Grand Prix met twintig auto’s tegelijk racet. Er is een groot horeca plein, boardoom en merchandiseshop waardoor we in totaal ruimte bieden aan ruim 200 bezoekers.”

CIRCUIT ZANDVOORT Het ondernemerskoppel besloot ondanks de corona door te groeien en in september 2021 werd een tweede vestiging geopend op de pitboxen van het circuit in Zandvoort, direct aan de pitstraat en het rechte stuk. “Een unieke plek, waar kunnen de raceliefhebbers nou beter de echte racesensatie beleven dan hier. Hier zie je de wagens met hoge snelheid langs scheuren, echt fantastisch!”. Volgens Roodenburg weten veel mensen niet dat het circuit veelal gratis is te bezoeken. “Kijk maar eens op de racekalender van Circuit Zandvoort, er zijn het hele jaar leuke races en dat is prima te combineren met een bezoekje aan Racesquare”. 

Het veelbesproken raceweekend met Max Verstappen op de troon zit er natuurlijk aan te komen en daar heeft Roodenburg het maar wat druk mee. “Op deze dagen trekken we alle simulatoren eruit en die komen bij de stands te staan van bijvoorbeeld Ziggo en Heineken, die de bezoekers laten kennismaken met racen”. Volgens Roodenburg worden de simulatoren ook verhuurd tijdens andere evenementen. “Ze gaan het hele land door, dat is echt super gaaf”.

DE KUIP De derde vestiging is inmiddels ook een feit. Het tweetal vond wederom een unieke locatie. Deze keer in Rotterdam naast de Kuip in het Hollywood Event Center. “Hier is heel veel entertainment en beweging en natuurlijk het Hollywood Café dat veel bezoekers trekt. Hier hebben we twintig sims en vier motion sims. Dat laatste is een heel intensieve belevenis, waarbij je mee beweegt alsof je echt racet”. In een winkelcentrum in Alkmaar werd afgelopen april de vierde grote locatie geopend met 60 sims en het houdt niet op, want er wordt momenteel gebouwd aan een nieuwe grote locatie in Zwolle in het PEC Stadion. “Deze vestiging gaat eveneens zo’n 1000 m2 tellen en biedt een uniek uitzicht op het veld. Ons doel is naar een Nederland dekkend concept te werken. Er komen zeker nog aantal vestigingen bij en we onderzoeken de mogelijkheden voor expansie maken naar het buitenland. Er is dus nog veel werk te doen, we zijn eigenlijk nog maar net begonnen”.

Meer informatie: www.racesquare.nl

Annemiek Cornelissen

23/05/2024

JEX

Lees meer
23/05/2024

402 Automotive

Lees meer
23/05/2024

Racesquare

Lees meer
23/05/2024

Van Amersfoort Racing

Lees meer
23/05/2024

Richard Verschoor

Lees meer
Official supplier Formule 1 café Ziggo Sport